HALLE - Wie moet er gedekoloniseerd worden?



Vroeger werden in kleuter-  en andere scholen geregeld  ontluizingscampagnes opgezet.  Werd bij één ongelukkig kind één luis  gevonden, werd heel de klas  aan streng onderzoek onderworpen. Bij uitbreiding de hele school, gevolgd door alle gezinnen die kinderen op die school hadden, vervolgens  alle verdere familieleden, vrienden en kennissen, enz.
©Deventer Musea   (Creative Commons)

Nu moeten er andere luizen en katten gegeseld worden. In Halle moet  gedekoloniseerd worden. Te beginnen met de stad zelf. De leiding van dit proces rust in de praktijk bij een "werkgroep" die zichzelf tot dekolonisator heeft uitgeroepen en nu een nieuwe werkgroep wil oprichten om iedereen bij dat proces te helpen. Zoiets als een ontluizingscampagne dus, maar dit keer veel diepgaander, tot in de kern van ieders gedachten.

Het doet  al een klein beetje denken aan de heropvoedingskampen die in "socialistische" landen waar iedereen gelijk moest  zijn (behalve de leiders ervan), het licht zagen en waar je dus een verfrissende brainwashing mocht ondergaan.


Zo kan je het ook zeggen:

"De werkgroep Dekoloniseer Halle roept op tot een dialoog over het koloniaal verleden. “Er zal naar aanleiding van het wereldwijd protest tegen racisme ongetwijfeld ook in de gemeenteraad van Halle een debat volgen. Hopelijk kan dit debat uitmonden in een beslissing om een participatief traject op te zetten om na te gaan hoe we in Halle beter kunnen omgaan met het ons koloniaal verleden”, laat de organisatie weten in een persbericht."





"De oprichting van een werkgroep zou daarbij kunnen helpen" volgens Dekoloniseer Halle. “Er kan een lijst worden opgemaakt met partners, mensen, groepen, instanties, stadsdiensten, relevante actoren, stakeholders die thematische expertise hebben uit de praktijk of op wetenschappelijk vlak waarmee het traject kan worden gestart. Belangrijk hierbij is dat dit traject op een participatieve wijze met deze mix van mensen met verschillende achtergrond zal verlopen." 


Nu zitten we wel met een fundamenteel probleem:  

De overgrote meerderheid van de bevolking van Halle heeft met de (misdaden in) voormalige Belgische en/of andere kolonies rechtstreeks niets  te maken en er ook  in het verleden nooit bewust iets mee te maken gehad (tot in de tweede, derde en verdere graden: ouders, grootouders, overgrootouders en ga zo maar enkele generaties verder). Hun mening, die van gewone mensen dus, werd nooit gevraagd, en alles wat in de kolonies fout ging werd voor hen netjes verborgen gehouden. Nu worden ze plots tot medeplichtigen uitgeroepen van allerlei misdaden waar zij niet bij betrokken waren, waar ze geen weet van hadden. Wie of wat moeten die mensen "dekoloniseren"?  En in welke mate zal dit het samenleven in Halle er op vooruit helpen? 


Hoewel men ons wil doen geloven dat we allemaal zonder de minste uitzondering pure, schuldige en verfoeilijke racisten zijn, kunnen we met recht en reden over onszelf getuigen dat we niet meer en ook niet minder racist zijn dan de overgrote meerderheid van de zeven miljard mensen die op de Planeet Aarde rondlopen. Niemand is perfect. Als we nu allemaal morgen schuld  bekennen, onder dwang van de media en de onruststokers die dat zo graag willen, zal onze manier van samenleven er dan plots geweldig op vooruitgaan? Wel, laten we dat dan doen, dan  kunnen we verder met ons leven. 

Papin




Geen opmerkingen:

Een reactie posten