Station Halle : natte verf graffitikunst

Chronologie van een Graffiti Kunststunt in Halle

Graffitikunst: Halle pakt er graag mee uit. Het zet de stad op de kaart, zo luidt het door de band. Maar is dat wel zo?

In oktober 2017 komt het voorstel om de steunmuur van het NMBS- station aan de zijde van het kanaal op te vrolijken met Graffitikunst op het schepencollege van de stad Halle ter sprake. Raming 15.100 euro, tenzij de stad de volledige kost van het ter beschikking stellen van de muur door de Spoorwegen moet dragen. Dan komt er 7200 euro bij. Dat wordt wel heel veel, zegt de bezorgde stedelijke Jeugddienst, die zelf met het idee van de stationsgraffitkunstmuur op de proppen kwam.

In ieder geval: het aanbrengen van de graffiti is al gepland voor zaterdag 22 september vanaf 8u tot en met zondag 23 september 2018 23u.



De Jeugddienst is wel erg enthousiast “omdat gelijkaardige eerdere initiatieven succesvol blijken te zijn.” De dienst heeft het over de unieke waarde ervan die de stad Halle in België echt naam en faam kan geven.

Maar hoe pak je zo iets aan? Na grondige voorbereiding is er in mei 2018 een beslissing van het schepencollege over de organisatie van een aanbesteding. Er dient bij voorkeur ook minstens één lokale artiest betrokken te worden.

Dit zijn de verdere vereisten:

 Kleuren: lichte, frisse en opgewekte kleuren genieten de voorkeur. Tijdens de voorbereidende overlegmomenten worden de richtlijnen m.b.t. de kleuren besproken. Zo mag er geen verwarring optreden met de veiligheidssignalisatie op het spoorwegdomein (vb.: rode vlaggen, fluo kleuren, …) en dient er rekening gehouden te worden met het gemeentelijk reglement van de gemeente.

 Tekst: er mogen geen teksten en tags gebruikt worden bij de ontwerpen. Dit o.a. om problemen met de taalwetgeving te voorkomen.

 Ontwerpen: de ontwerpen dienen geschikt te zijn voor elke publiek (jong en oud) en mogen geen aanzet tot racisme geven, politiek of seksueel getint zijn of imagoschade aan de NMBS berokkenen.

 Rode draad: er dient een rode draad aanwezig te zijn door de verschillende ontwerpen zodat het project een geheel vormt. De graffiti-organisatie bespreekt dit met de NMBS.

Op grond van de kwalitatieve selectie van de inschrijvingen, het regelmatigheidsonderzoek van de offertes en de vergelijking van de offertes gemaakt in de voorgaande punten, stelt de ontwerper  nadien voor om de opdracht te gunnen aan de firma met de economisch meest voordelige (rekening houdend met de beste prijs-kwaliteitsverhouding) offerte, en dat is in de beoordeling van 3 kandidaten de VZW Killerbee, Oude markt 32 te 3000 Leuven, tegen het nagerekende inschrijvingsbedrag van € 14.049,59 excl. btw of € 17.000 incl. btw ( € 11.074,38 excl. btw of € 13.400,00 incl. btw. voor het project + € 3600 incl. btw voor buitendienststelling) de opdracht voor het graffitiproject station. 


Halle gunt inderdaad de opdracht (via onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking afgewikkeld) aan VZW Killerbee.

Feestelijke opening

Op de website van de stad wordt ook aangekondigd wanneer het Graffiti- kunstwerk wordt voorgesteld:
 

“Op 30 oktober om 11u wordt de site feestelijk geopend door de Burgemeester, Schepenen en de NMBS. Met een drankje en hapje erbij, zullen de kunstwerken onthuld worden en zal VZW Killerbee instaan om de werken kort toe te lichten. Om het geheel nog feestelijker te maken, slaan Killerbee VZW, jeugddienst Halle, Stoked Boardacademy en Grounded BMX de handen in elkaar voor hun Railway Vibes Contest: een kleinschalige BMX & skate wedstrijd op het stationsplein waar je ook initiatielessen skaten kan krijgen om de smaak te pakken te krijgen. Halle zomert nog wat langer na! #HalleDaarheen” zegt de officiële website van de stad Halle. Afbeelding ©Stad Halle

Maar: hoewel het werk niet af is, komt er plots een andere datum:

30 september 2018 ·

Vandaag hadden we de officiële opening van het graffiti project aan het station van Halle 🦁Dit is ons vijfde graffitiproject in de stad Halle. Graffiti op straat of in het station maakt de omgeving mooier, verhoogt het gevoel van veiligheid en brengt mensen in contact met een kunstvorm die ze nog niet altijd kennen 👏🏻 In het station van Halle zien jullie op spoor 1 de sterrenbeelden: januari start aan de kant van het stationsplein en december ligt aan de kant van het zwembad.
 

Duizend maal dank aan onze Jeugddienst Halle, KillerBee Workshops, Koen Eres Deweerdt, de NMBS en alle artiesten 🙏🏻 Jullie zijn fantastisch!

PS: door het slechte weer van vorig weekend zijn alle werken nog niet helemaal af. De afwerking gebeurt later dit jaar.” lezen wij op de Facebookpagina van de bevoegde schepen.

Een maand vroeger dus, en het werk is niet af.


(Op zondag 14 oktober 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen, maar er is natuurlijk geen enkel  aantoonbaar verband tussen de drie data,
zijnde 30 september, 14 oktober en 30 oktober .)




Grote Kunst


                    Alle afbeeldingen binnen het station ©PvP


“Stad Halle en NMBS met de steun van Infrabel, pakken opnieuw uit met een streetart-evenement om vingers en duimen van af te likken. Na de succesvolle graffitiprojecten in de stations van Lembeek en Buizingen werd beslist om deze lijn door te trekken en de steunmuur van perron 1 in het station Halle te laten “painten” door 24 streetart- en graffitiartiesten die hun strepen reeds ruim verdiend hebben. Kwaliteitsvolle graffiti aanbrengen in en rond de stationsomgeving, heeft zijn voordelen in Halle al bewezen. Er moeten amper nog kosten noch moeite gedaan worden om illegale tags en graffiti te verwijderen. Onderhoudsbeurten en oververven van muren behoren quasi tot het verleden. Het draagt ook bij tot een aangenamere omgeving wat ten goede komt aan het veiligheidsgevoel van pendelaars en passanten.

De tunnels van de stations Lembeek en Buizingen hebben ook laten inzien dat streetart, terecht, mag aanzien worden als volwaardige kunstvorm. Na de droogtoren aan het Jeugd- en Cultuurcentrum en de jungle in de Paterskerk, zal Halle met dit project, weer een kunstwerk en trekpleister rijker zijn.” luidt het later in uiterst lovende bewoordingen in de pers.

We lezen verder: “Een kunstwerk van 800 m² groot over een lengte van bijna 200 meter is het verbluffende resultaat van twee dagen en twee nachten werk door de 24 kunstenaars. Per twee werkten ze elk aan een tafereel die de twaalf sterrenbeelden voorstelt, elk in hun eigen stijl en kleuraccenten. Door de slechte weersomstandigheden is het kunstwerk nog niet volledig afgeraakt. In vlotte samenspraak met NMBS en Infrabel zullen de artiesten hun werk verder afwerken in de komende weken.”


De afwerking

Is het werk nu af? Daarover bestaan diverse versies en opvattingen. De een zegt van wel, de andere van niet. In ieder geval: na maanden stilstand wordt plots duidelijk dat de vzw Killerbee de boeken heeft neergelegd op 8 maart 2019, (bijlage Belgisch Staatsblad 26 maart 2019), datum waarop een curator de vereffening moet beginnen afhandelen. Wanneer was de stad Halle hiervan op de hoogte? Ook dat speelt een rol in dit verhaal.

"De 12 tekens van de dierenriem, die als graffiti het station van Halle sieren, zullen eind september verder worden afgewerkt." Dat antwoordde het stadsbestuur op een mondelinge vraag van een oppositieraadslid op de gemeenteraad van eind februari 2019.

De nieuwssite Persinfo schrijft hierover op 27 februari 2019: “In september vorig jaar werd snel gewerkt opdat het kunstwerk kon worden ingehuldigd voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar door de slechte weersomstandigheden raakte het werk niet volledig af. De vzw Killerbee, verantwoordelijk voor het kunstproject gaf aan de klus in oktober te komen afwerken maar vijf maanden na datum is er geen enkele evolutie te bespeuren,” aldus het betrokken gemeenteraadslid. Daarom herinnerde hij het stadsbestuur aan dit onafgewerkte project dat in totaal 17.000 € kostte.


Het stadsbestuur liet weten dat vzw Killerbee nog steeds de intentie heeft het project te komen afwerken. Door een reglementswijziging bij Infrabel is het echter complexer geworden om het spoor waar de graffitimuur gevestigd is buiten dienst te stellen. De stad heeft na contact met Infrabel bekomen dat het spoor op 21 en 22 september  dit jaar (2019 dus) opnieuw buiten dienst zal worden gesteld. De vzw Killerbee en de hieraan verbonden artiesten zullen dan opnieuw aanwezig zijn."

Dus niet, vanwege faillissement. (in het tweede deel: we ontleden af/niet af)
De Pen van Papin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten