Overvol in Halle en Leeuw: wordt het dringen en stilstaan op de baan?

 In de Zennevallei blijft de bevolking stijgen. Kunnen Halle en Sint-Pieters-Leeuw de voorspelde bevolkingsgroei aan? En willen zij die wel? Wat wordt de impact op de mobiliteit en op de woonkwaliteit, nu de streek steeds meer grootstedelijke allures (met de daarbij horende problemen...) krijgt. 


In Halle is de bevolking de voorbije twintig jaar al met een derde aangegroeid. “We willen net even op adem komen. Nog eens 5.000 mensen er bij lijkt niet realistisch”, zegt schepen Benjamin Swalens.  © idh

 

Volgens de nieuwe cijfers van Statistiek Vlaanderen zal Halle over tien jaar 5.000 inwoners meer tellen dan vandaag. In Drogenbos zou de bevolking op tien jaar zelfs met maar liefst 21,2 procent stijgen, de absolute koploper in het Pajottenland en de Zennevallei. Die bevolkingsgroei stelt gemeentebesturen voor een aantal specifieke problemen. “We zijn nog niet op adem gekomen van een vorige bevolkingsexplosie”, zo klinkt het in Halle.


Elke drie jaar maakt Statistiek Vlaanderen een nieuwe inschatting van de evolutie van de bevolking voor alle gemeenten in Vlaanderen. De voorspelling is dat in het merendeel van de Vlaamse gemeenten de bevolking nagenoeg stabiel zal blijven of licht zal groeien. Van alle gemeenten in Vlaanderen spant Drogenbos de kroon. Volgens statistici zal het aantal inwoners hier stijgen van 5.944 inwoners op 1 januari 2024 naar 7.207 inwoners tegen begin 2035, goed voor een stijging van 21,2 procent. Dat is de grootste bevolkingstoename in een Vlaamse gemeente. Het Vlaams gemiddeld ligt op 5 procent.

In Halle is de bevolking de voorbije twintig jaar al met een derde aangegroeid. “We willen net even op adem komen. Nog eens 5.000 mensen er bij lijkt niet realistisch”, zegt schepen Benjamin Swalens. 

Volgens de nieuwe cijfers van Statistiek Vlaanderen zal Halle over tien jaar 5.000 inwoners meer tellen dan vandaag. In Drogenbos zou de bevolking op tien jaar zelfs met maar liefst 21,2 procent stijgen, de absolute koploper in het Pajottenland en de Zennevallei. Die bevolkingsgroei stelt gemeentebesturen voor een aantal specifieke problemen. “We zijn nog niet op adem gekomen van een vorige bevolkingsexplosie”, zo klinkt het in Halle.

Statistiek Vlaanderen zegt wel duidelijk dat het geen exacte voorspelling is. Statistiek Vlaanderen baseert zich voor zijn voorspellingen op huidige trends in geboortes, overlijdens en verhuisbewegingen. Met onverwachte maatschappelijke ontwikkelingen zoals een zware economische crisis of een pandemie werd geen rekening gehouden

Opvallend voor de regio Pajottenland en Zennevallei is dus de groei tegen twee verschillende snelheden. Verstedelijkte gebieden die aanleunen bij Brussel en de Zennevallei zullen de komende jaren hun bevolking sterker zien groeien dan de meer landelijke gemeenten in het diepere Pajottenland. Zo voorspellen de cijfers voor Halle een groei van 11,6 procent (van 42.595 inwoners naar 47.534 in 2035), voor Beersel een groei van 10,1 procent (van 26.505 inwoners naar 29.203), voor Sint-Pieters-Leeuw een groei van 9 procent (van 36.525 inwoners naar 39.834)

Uitdagingen

De sterke bevolkingsaangroei in de Zennevallei stelt gemeentebesturen voor uitdagingen. Meer volk betekent ook meer nood aan scholen, kinderopvang, zorg, seniorenopvang, sport- en cultuurinfrastructuur, mobiliteitsproblemen en zo meer. “De prognoses zijn wat ze zijn, maar het is de vraag of Halle nog met 5.000 extra inwoners laten aangroeien wel realistisch is”, zegt Benjamin Swalens (N-VA), schepen van Wonen uit Halle. “De stad is de voorbije twintig jaar geconfronteerd geweest met een bevolkingsexplosie. In die tijdspanne is de bevolking in Halle met een derde aangegroeid. Dat kunnen we niet blijven volgen als we de stad leefbaar willen houden. Wij willen net even op adem komen en net heel kritisch zijn over waar er nog verdichting mogelijk is. We hopen dus eigenlijk een sterke groei te kunnen afremmen met een aantal maatregelen want we hebben nog een inhaalbeweging te doen op het vlak van infrastructuur en voorzieningen. De stad botst nu in alles tegen zijn grenzen aan.”

 Ook in Sint-Pieters-Leeuw is burgemeester Jan Desmeth kritisch. “Het beleid heeft ook nog wel iets te zeggen waar mensen kunnen wonen. Zo hebben wij al even een verkavelingsstop ingevoerd en een bouwverordening die onder meer een aantal parkeerplaatsen op eigen terrein verplicht en het opdelen van woningen afremt. Het is de vraag of daar in de prognose van de bevolkingscijfers rekening mee is gehouden. Natuurlijk gaan we anderzijds wel zorgen voor extra kinderopvang en scholen, jeugdinfrastructuur, sportmogelijkheden en dienstencentra om de groei op te vangen.”

 

Bron Ingrid Depraetere© idh Het Nieuwsblad

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten