In 2018 startte de nieuwe bestuursmeerderheid van CD&V, Vooruit en Groen energiek met haar mobiliteitsprogramma. De doelstelliingen werden verpakt in een Witboek. De laatste twee jaar (2023-24) kwam het zogenaamde "Mobiliteitsplatform" waarvan "deskundigen", aangeduid door het schepencollege, deel uitmaakten, niet meer samen en werden nog sporadisch nieuwe initiatieven genomen, zoals de bekende "knip" van Kluisbos, die het wildbestand ten goede zou komen.Een evaluatie van het omstreden plan "ademruimte voor Sint-Rochus" daarentegen, kwam er helemaal niet. De uiteindelijke resultaten bleken uiteindelijk aan de povere kant.
![]() |
Plan werd nooit meer geëvalueerd |
In het Witboek van dit platform lezen wij:
Opgemaakt door het mobiliteitsplatform stad Halle, juni-september 2018.
Witboek mobiliteit Halle – mobiliteitsplatform -
SITUERING
Het mobiliteitsplatform werd opgericht eind 2013/begin 2014. In de afgelopen 4.5 jaar zijn er bijna 40 vergaderingen, overlegmomenten en participatieavonden gehouden. De onderwerpen en thema’s verschilden van zowel grote circulatieplannen als kleinere infrastructuuraanpassingen. Het was de taak van het mobiliteitsplatform om omtrent deze thema’s advies te geven aan het college van burgemeester en schepenen.
Leidraad voor de adviezen van het mobiliteitsplatform was steeds het door de stad in 2012 goedgekeurde mobiliteitsplan. Elke maatregel diende – voor zover van toepassing – hiermee in overeenstemming te zijn. Belangrijk uitgangspunt in dit plan was het STOP-principe. Dit betekent dat in eerste plaats maatregelen genomen dienden te worden om verplaatsingen voor zachte weggebruikers (stappers en trappers) te faciliteren. Als derde in prioriteit komt dan het openbaar vervoer en ten slotte de auto (privaat vervoer). Hoewel niet letterlijk in het mobiliteitsplan opgenomen, staat het STOP-principe ook voor het terugdringen van zinloze (auto)verplaatsingen die even goed of soms zelfs beter met een ander vervoermiddel kunnen gebeuren.
Een stad als Halle leent zich in theorie uitermate goed voor het concretiseren van het STOP-principe: afstanden zijn veelal beperkt en verschillende functies (scholen, diensten, winkels,…) bevinden zich vaak op wandelafstand van elkaar. De beschikbare ruimte is evenwel beperkt (de meeste straten zijn vrij smal), hetgeen het nemen van keuzes noodzakelijk maakt.
De voorbije 4.5 jaar verliepen met up’s en down’s. Het bleek een grote uitdaging de verstokte automobilist uit zijn “auto-denken” te krijgen. Nog veel te veel is de auto het enige logische vervoermiddel, terwijl er best wel veel alternatieven zijn voor heel wat verplaatsingen van de meeste Hallenaren. Uiteraard kan dat niet voor iedereen en niet altijd, maar af en toe een keer voor zij die wel voldoende mobiel zijn, is een zeer haalbare opdracht. De meeste excuses zijn er dan ook eerder van “niet willen” dan van “niet kunnen”. De Hallenaar mee doen nadenken over mobiliteit in het algemeen en over zijn eigen verplaatsingsgedrag in het bijzonder, is een langzaam en moeizaam proces gebleken, maar mede dankzij de verdienste van het mobiliteitsplatform, is er toch stilaan een kentering merkbaar bij bepaalde bevolkingsgroepen.
In totaal werden ongeveer een 50-tal adviezen gegeven. Een aantal werden in grote mate goedgekeurd en uitgevoerd (o.a. circulatieplan Sint-Rochus, Parklaan, …), andere werden goedgekeurd doch slechts gedeeltelijk uitgevoerd (o.a; circulatieplan centrum ), maar een groot deel van de adviezen kenden reeds tijdens het beslissingsproces een zware druk vanuit verschillende actiegroepen en wachten nog steeds op verder vervolg (plannen Beertsestraat, continue fietsroutes, as Brusselsesteenweg-sasbrug, omleiding Lembeek,…).
Globaal kunnen we terugkijken op een gematigd positief rapport: het bewustzijn dat het anders kan (en moet) is ingezet en er werden enkele belangrijke stappen gezet richting een verkeersveiliger en verkeersleefbaarder Halle. Doch is het werk nog lang niet klaar en mag het in de volgende legislatuur een heel stuk “sneller” vooruitgaan. Er blijven heel wat knelpunten, onveilige situaties, onvolledige loop- en fietsroutes,… Dit worden de uitdagingen voor de volgende legislatuur.
Witboek mobiliteit Halle – mobiliteitsplatform -
VERANDER DE WERELD, BEGIN BIJ JEZELF
Elke goede realisatie heeft een goed plan nodig. Dat is voor mobiliteit niet anders. Een mobiliteitsplan legt de krijtlijnen vast waar men als stad heen moet gaan, welke acties er moeten genomen worden, enzovoorts. Het is uiteraard van belang om eens dat plan er is, de uitwerking ook in overeenstemming daarmee uit te voeren.
Van belang voor Halle is te durven kijken wat men zelf kan en mag doen. Het fileprobleem van en naar Brussel kan men niet (alleen) oplossen, dus dat moet men niet ambiëren.
Maar zich daarachter verschuilen is evenmin een goed idee. Men moet zoeken naar maatregelen die de mobiliteit veilig en leefbaar maken in de stad en de rand, binnen zijn eigen bevoegdheden en financiële middelen. Het is ook van belang dat beleidsmakers het mobiliteitsplan zelf uitdragen en verdedigen. Als het een algemeen streven is om minder auto’s voor korte verplaatsingen in de stad te hebben, dan kan (moet !) men ook durven nadenken over zijn/haar eigen verplaatsingen. Helemaal uit den boze is het om een plan mee op te maken en goed te keuren, maar er achteraf terug van af te zien en te gaan bekritiseren. Daarmee gaan we niet vooruit, maar achteruit.
Concrete acties worden hieraan gekoppeld die gedurende de hele beleidsperiode moeten nagestreefd worden:
• Opmaken van een nieuw mobiliteitsplan dat antwoord biedt aan de actuele noden en nieuwe ontwikkelingen (eerste stap hierin is de opmaak van de zgn. “sneltoets”)
• Continue sensibilisering en werkelijk stimuleren van alternatieven (ook financieel). Dit gaat vaak om kleine dingen, maar kunnen wel een groot effect hebben: actief stimuleren van alternatieven bij evenementen en daar ook de nodige voorzieningen (fietsparkings, veilige routes,…) voorzien, voldoende aandacht hebben voor de zachte weggebruiker bij wegenwerken, acties opzetten in samenwerking met handelaars en scholen,…
• Deelfietsen en deelauto’s verder aanmoedigen, ook met eigen vloot.
• Zelf het goede voorbeeld stellen (bijvoorbeeld parkeerbeleid in het stadhuis, kom zelf minstens één dag per week te voet/met de fiets)
Witboek mobiliteit Halle – mobiliteitsplatform -
6 JAAR, 7 PRIORITEITEN
Voor de legislatuur 2019-2024 ziet het mobiliteitsplatform volgende concrete prioriteiten. Er zijn uiteraard nog andere problemen, maar onderstaande lijst is bewust beperkt gehouden tot de allergrootste problemen, met dien verstande dat dit de minimum verwezenlijking zou mogen zijn van het bestuur.
1. Voetgangers: openstellen (en onderhouden !) semi-private stegen en doorgangen en verder uitwerken trage wegen plan. Dit houdt ook in dat er (voldoende) budgetten moeten voorzien worden om waar nodig eventueel onteigeningen te kunnen doorvoeren. Opstellen van een actieplan voor verbetering van voetpaden met aandacht voor rolstolgebruikers en kinderwagens door systematische verlaging van borduren aan alle oversteekplaatsen.
2. Opmaak van een degelijk fietsbeleidsplan met o.a. aandacht voor:
• veilige en comfortabele fietspaden en doorlopende routes;
• meer en betere fietsstallingen op doel- en op vertreklocaties, liefst overdekt en indien mogelijk ook hier en daar bewaakt;
• een actief fietsstimuleringsbeleid
3. Openbaar vervoer: realisatie pendelbus (reeds beloofd maar nog niet gerealiseerd) en uit te breiden tot soort van stadsnet voor bussen, ook in combinatie met stadsrandparkings (zie punt 4) en een betere OV-verbinding met de Colruyt-sites.
4. Autoverkeer: realisatie van stadrandparkings en duidelijk communiceren en bewegwijzeren. Hierbij dient ook een doeltreffend tariefsysteem uitgewerkt te worden (duurder parkeren in stadscentrum, goedkoper - of gratis - op stadsrandparkings). Huidige parking Nederhem is de enige die deze rol nu al kan opnemen, maar er is nood aan versterking in het westen (parking De Gooikenaar ?) en het zuiden. “Versterken” wil niet zeggen “uitbreiden” maar eerder “centraliseren” van de totaal aanwezige capaciteit. Het straatparkeren kan daarbij vermeden worden indien deze opgevangen kunnen worden in centrale parkings. Daarbij kan ook de piste onderzocht worden om private parkeerterreinen mee te gaan inzetten als stadrandparkings, hetzij permanent, hetzij sporadisch of bij evenementen.
5. Schoolomgeving: ALLE schoolomgevingen drastisch verkeersveiliger maken. Hier moet men resoluut de kaart van de verkeersveiligheid trekken en de infrastructuur op die manier inrichten. Het moet meer zijn dat enkel wat belijning aanpassen, dus ook hiervoor zullen voldoende budgetten moeten voorzien worden. De Parklaan is een mooi voorbeeld hoe het wel kan, de doelstelling moet zijn om de volgende legislatuur ook de andere schoolomgevingen én de routes naar de scholen toe gevoelig verkeersveiliger te maken. Prioritair zijn hierbij, omwille van de omvang van scholen, de Don Bosco-school en het Atheneum, waar structurele en duurzame maatregelen absoluut nodig zijn;
6. Alle modi: terugdringen sluipverkeer Buizingen en leefbaarder maken van woonstraten a.d.h.v aangepast circulatieplan voor Buizingen;
7. Alle modi: terugdringen sluipverkeer Essenbeek en leefbaarder maken van woonstraten a.d.h.v aangepast circulatieplan voor Essenbeek.
Witboek mobiliteit Halle – mobiliteitsplatform -
TOT SLOT KIJKEN WE OOK ZELF IN DE SPIEGEL
Ook het mobiliteitsplatform als adviesorgaan kan verder versterkt worden door:
- Voldoende kritisch te zijn omtrent de thema’s die op het mobiliteitsplatform behandeld worden: meer algemene beleidsmaatregelen en ontwerpprincipes, minder praktische uitvoering;
- Uitbreiding van het platform met een aantal vaste leden (experts), specifieke doelgroepen en/of bepaalde actoren;
- Betere opvolgingsmogelijkheid van lopende dossiers te voorzien. Tussen advies van het mobiliteitsplatform, stemming in de gemeenteraad en eventuele uitvoering op het terrein zit soms een hele lange tijd. Het zou mogelijk moeten zijn om ten allen tijde de stand van zaken van een dossier na te kijken.
- Interne en externe communicatie te herbekijken. Er dient te worden nagegaan of een centralisatie van documenten, verslagen,… op een server of in de cloud werkbaar is. Ook de publicatie van de verslagen (bijvoorbeeld op een eigen webpagina) dient overwogen te worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten