Bierenberg Rode: School en Natuur

 

Foto Jelle Schepers



Geheel onverwacht  goed nieuws voor de mensen van de voormalige vzw Streekvereniging Zenne en Zoniën,  nu vertegenwoordigd door De Vrienden van Zenne en ZoniënEen oude droom wordt alsnog werkelijkheid.   Een fantastische aanwinst voor alle Natuurvrienden!

Er komt een nieuwe school van het Gemeenschapsonderwijs op de Bierenbergsite in Sint-Genesius-Rode. Al 20 jaar staan daar  de gebouwen van de de campus biotechnologie en chemie van de VUB en ULB leeg.

Minister van onderwijs Ben Weyts geeft nu 4 miljoen euro steun om het terrein aan te kopen, de Vlaamse aanwezigheid in de faciliteitengemeente te versterken, de natuur  te  behouden en het aanbod van het Nederlandstalig onderwijs uit te breiden.

 Nu kopen de Vlaamse overheid en het GO! onderwijs het terrein  dus aan aan. Ze gaan alles renoveren en er middelbaar onderwijs organiseren. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) noemt het een buitenkans. "We kunnen een terrein van 5 hectare aankopen, dat vind je niet meer in een faciliteitengemeente. Veel projectontwikkelaars lagen op vinkenslag om er grootschalige woonprojecten neer te poten. Nu behouden we het groen en de natuur en gebruiken we de gebouwen voor Nederlandstalige onderwijs. Daar is in de regio veel nood aan. We geven het terrein terug aan de Vlamingen en de Vlaamse gemeenschap. We hebben een mooi akkoord kunnen sluiten met de VUB en het GO! onderwijs", zegt Weyts.


Ook Koen Pelleriaux, de baas van het Gemeenschapsonderwijs, noemt het een mooie kans om technisch en beroepsonderwijs aan te bieden in de regio. Al zal het wel nog een hele tijd duren eer er sprake is van een nieuwe school.
"We willen hier op termijn een school maken, maar daar gaat nog wat water door de Molenbeek moeten vloeien eer we een school gaan hebben. Het is niet meteen voor morgen. Er moeten gebouwen afgebroken worden en grondig gerenoveerd om het tot een school te maken. Er is is hier in de buurt al veel basisonderwijs en er zijn ook genoeg ASO-scholen. Maar beroeps en technisch onderwijs daar is een groot tekort aan. Maar het is een werk, op lange termijn." (Bron Lennart Segers, VRT Regionaal Nieuws, afbeelding Jelle Schepers Nieuwsblad)


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten