PoëzieZondag Gaasbeek 2024

 

PoëzieZondag Gaasbeek 2024

School van Gaasbeek ©

Al tien jaar lang organiseert ‘De School van Gaasbeek’,  het 'platform voor creatie en residentie', in de begin van het najaar, het SeptemberFestival. Zonder meer een cultureel hoogtepunt in het kleine Pajotse dorp. 

Doorheen het jaar is het een komen en gaan van vele kunstenaars die in het vroegere dorpsschooltje naarstig werken aan hun creatie. Met het SeptemberFestival gooien ze daar alle deuren open en ontvangen we gul publiek. 

Tijdens de PoëzieZondag 2024 met Stefan Hertmans voorziet Poëziecentrum een boekenstand. 

Er is dit jaar slechts één gast: Stefan Hertmans. Daar zijn goede redenen voor. Hij is één van onze belangrijkste schrijvers en blijft ons met grote regelmaat met nieuw werk plezieren. Nog nooit was een Vlaamse auteur zo succesvol in de wereld. Maar er is meer. Sinds een jaar neemt Gaasbeek een bijzondere plek in Hertmans’ creatieve leven in.

Dankzij een unieke samenwerking met het Kasteel van Gaasbeek heeft De School een apart residentieprogramma kunnen opstarten. In de schaduw van het kasteel, ietwat onttrokken aan het zicht, staat een huisje dat ze ‘de Hermitage’ hebben gedoopt en dat is ingericht als idyllische werkplek voor kunstenaars. Sinds 8 september 2023 is ze in gebruik. De School en het Kasteel van Gaasbeek willen ook de komende jaren kunstenaars de kans bieden om langdurig in deze sfeervolle kluis te werken, hopend dat het domein en de prachtige omgeving hen kunnen stimuleren en inspireren. 

'We hielden dit initiatief een jaar lang stil, omdat een kunstenaar het best creëert in rust en afzondering. Maar nu willen we met luide stem het eerste traject onthullen. Stefan Hertmans resideerde een jaar lang in de Hermitage en schreef er zijn nieuwe roman DIUS, die begin oktober zal verschijnen.' luidt het.

Er is dus een goede reden om net een jaar later, op 8 september 2024, de PoëzieZondag volledig te wijden aan zijn werk. Stefan Hertmans zal een lang ongepubliceerd gedicht brengen, ‘Album voor F.’ en voor het eerst spreken over de roman DIUS, die in Gaasbeek ontstond.

‘Album voor F.’ is een poëtische ode aan een krachtdadige vrouw, wier leven zowat de hele twintigste eeuw omspande. Hertmans vertelt haar verhaal in vloeiende, meeslepende verzen en schetst daarmee een even uniek als intiem tijdsbeeld.

DIUS is een aangrijpende roman over de spanning tussen vriendschap en erotische liefde. Stefan Hertmans beschrijft met grote zwier de levenslange vriendschap tussen twee mannen die ervan dromen in een andere, betere tijd te leven, met de schoonheid van het landschap, de sublieme schilderkunst en de vrijheid van het kunstenaarschap.

Locatie

De School van Gaasbeek Donkerstraat 32 1750 Gaasbeek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten