DWORP - Beroemde rotsen in Beersel, Belgium


 Herinnert gij u nog de geschiedenislessen van de lagere school?  Op  een zeker ogenblik, in het vijfde studiejaar denk ik, vertelt de meester in de jongensschool over onze Koning Ridder Albert I, de dappere opperbevelhebber der Belgen in  14-18 en over zijn droevige dood, na de oorlog weliswaar.


 


Na de oorlog, die de Duisters verloren hebben, is de Koning op een goeie dag naar Marche les Dames getrokken om daar in zijn eentje rotsen te gaan beklimmen. 's Avonds komt hij niet op tijd naar huis. Er wordt een zoektocht opgezet, de Koning is van de rotsen gevallen en ligt daar ergens: dood. Mysterie, complottheorieën, verdachtmakingen: gevallen, geduwd, kwaad opzet...?

Ge verstaat dat die rotsen  in ons land meteen wereldberoemd zijn. Of ze nu nog een grote attractie  zijn, weet ik niet, want ik ben niet zo Koningsgezind.  De problemen van de volgende Albert, zonen en dochters,  zitten er niet echt voor iets tussen, maar toch.

Nu wil een gelukkig toeval dat in Beersel, meer bepaald op een voetweg aan de linkerzijde van den berg van Jaak, als ge van Dworp naar Alsemberg rijdt langs de steenweg, al miljoenen jaren, 500 miljoen jaar zo hebben ze nu uitgerekend, maar 't komt op geen dag, in ieder geval  ook rotsen zijn.  Die zijn op hun beurt wereldberoemd geworden,  te beginnen in Dworp, daarna direct in Beersel,  omdat het bestuur ze heeft opgekocht en Natuurpunt er in de toekomst zorg gaat voor dragen.  Wereldberoemd in Beersel en van daar uitgedeind over de Zennevallei en verder, plots. Vroeger alleen bekend bij ware kenners, die verhalen konden opdissen over tanks of munitie en wapens die den Duits daar of in de Steenput hebben achtergelaten in de tweede Wereldoorlog. Die ze ook verloren hebben.

Een enigszins gestoord personage dat ook op zoek is naar eeuwige roem, heeft er niks beters op gevonden dan de Beerselse rotsformatie te bekladden met een hakenkruis en ander fraais.  Ja, de meeste mensen willen de natuur naar hun hand zetten. En dat leidt wel eens tot aberraties. Heeft die zielige onverlaat een ziel? Wat gaat er in zo'n koker om? 

Troost u, lezer: na de watervallen van Coo en het Hellend Vlak van Ronquières en de vergeten rotsen van Marche les Dames heeft nu ook Vlaanderen een toeristische attractie van intergalactisch gehalte. Gelukkig heeft Beersel die dwaze graffiti al weggeveegd. Dat maakt de waas van geheimzinnigheid groter. En de roem groter. Tijd voor een saga over ruiters, helden, heksen, stoere maagden en magie. Op den berg van Jaak, in Dworp, Flanders, Belgium, Europe, Planet Earth en Universe. Scherp de pennen, sterauteurs. Het mysterie maakt het succes, niet omgekeerd.

 

 


Saskia



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten