Halle Provinciestad haast in de Chinese Top


Halle  Provinciestad haast in de Chinese Top

Onze lieve hartsvriendin Saskia is een uiterst leergierige dame. Onlangs las ze in diverse zeer gevestigde regionale media dat Halle sinds het magische inwonerstal veertigduizend is bereikt, nu niet alleen een Zenne- en Maria-, maar op de koop toe een echte provinciestad is.
 
Kan Halle nu ook een stadsprovincie worden, die de Chinezen naar de kroon spant? ©Wikipedia
Vereerd door deze gewichtige aangroei der bewoners, pakt het stadsbestuur er mee uit als met een onderscheiding en belangrijke titel, ofschoon de verdienste afgezien van de inwijking naar talloze nieuwbouwpanden, geheel het resultaat is van Halse vrouwen en mannen die van wanten weten en, (on)eerbiedig geformuleerd, op gepaste tijden hun mannetje weten te staan. Hetgeen volgens Saskia vermoedelijk van invloed kan zijn op het geboortecijfer. Statistieken, waarin Saskia ook zeer onderlegd is, ontbreken helaas ter bevestiging.

Onze vriendin, leergierig als ze, zoals eerder vastgesteld, is, zoekt wel vele dingen op. Ze kan googelen dat het een lieve lust is. En hoewel ze geen sinoloog is, botste ze onlangs al googelend op een merkwaardige Chinese verklaring van en voor het gezegende woord “provinciestad”.

Statistisch gezien is er geen enkele aanleiding om een dorp of gemeente ‘stad’ te noemen, het inwonertal is geen doorslaggevend element. Evenmin is ergens terug te vinden of je als stad de veertigduizend moet halen om je met de naam ‘provinciestad’ te mogen tooien. Of ‘provinciestad’ dan eerder pejoratief klinkt, in de zin van ‘boerengat dat zich stedelijke ambities aanmeet’, zoals gewichtige echte stedelingen denigrerend plegen te verkondigen, kon zij evenmin via het wereldwijde net bevestigd zien te krijgen.

Ten einde raad zocht ze haar heil in de vele Wiki-pagina’s die binnen de 0,001 seconde na de eerste toetsaanslag op haar scherm verschenen. Het Halse mirakel voltrok zich haast even snel voor haar verbaasde ogen: Stadsprovincie (China)

“Een stadsprovincie of municipaliteit is een stad of gemeente in de Volksrepubliek China of Republiek China die op hetzelfde bestuurlijke niveau staat als een provincie,” aldus haar uiterst betrouwbare bron Wikipedia.

Saskia is ofwel lichtjes dyslectisch, ofwel lijdt ze aan een waanzinnige vorm van grootheidswaanzin. Echt een uniek en dus absoluut alleenstaand geval in onze mooie Zennestad.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten